Screen Shot 2019-12-02 at 20.41.22.png

Het energielabel

Kleurrijke regenboog van A tot G

Screen Shot 2019-12-02 at 20.33.59.png
Screen Shot 2019-12-02 at 20.26.52.png

OUR NEW PLACE

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. Let your users get to know you.

 

Het is het etiket dat verandert,

niet het energieverbruik.

Image New Energy.png

Het energielabel van A tot G

Vanaf maart 2021 is er een nieuw energielabel voor afwasmachines, wasmachines, was/droog combinaties, koelkasten, inclusief wijnkoelkasten en vriezers. Dit nieuwe energielabel helpt consumenten om de juiste keus te maken.
Deze APPLiA site is bedoeld voor leveranciers, dealers en consumenten.
Klik op de links voor alle informatie per product
Apparaten met een nieuw energielabel per 1 maart 2021
Apparaten die in de toekomst herschaald zullen worden
APPLiA_icon_Dishwashers-15.png
APPLiA_icon_Refrigerators-6.png
Washing machine_no background.png
APPLiA_Air conditioners-4.png
APPLiA_icon_Hoods-5.png
Oven_no background.png
APPLiA_icon_Washers dryers-6.png
Wine storage cabinet_no background.png
APPLiA_icon_Washers dryers-6.png
Water heaters_no background.png

In het kader van de COVID-19-pandemie en de impact die deze heeft gehad op de bedrijfsvoering van fabrikanten van huishoudelijke apparaten, heeft de Europese Commissie een mededeling gepubliceerd (link) over de toepassing van de nieuwe voorwaarden voor energielabels voor wasmachines, was-droogcombinaties , vaatwassers en koelkasten / diepvriezers en elektronische displays.

 

In deze mededeling wordt er bij de toezichthoudende autoriteiten van de lidstaten op aangedrongen om met deze uitzonderlijke omstandigheid rekening te houden bij de handhaving van de voorschriften inzake energielabelling. Om met name het onnodig en ongewenst vernietigen van sommige nieuwe apparaten te voorkomen, worden de fabrikanten in staat gesteld tot 1 maart 2021, dus vier maanden na de in de wetgeving gestelde termijn, een bestaande voorraad producten op de markt te brengen die alleen het huidige energielabel dragen.

 

Vanaf najaar 2019

1 november 2020

1 maart 2021

2022

Trainingen van fabrikanten aan verkoopteams en dealers.

Leveranciers zijn wettelijk verplicht om zowel het huidige als het nieuwe label bij het product te leveren.

Nieuwe labels voor afwasmachines, wasmachines, was/droogcombinaties, koelkasten en vriezers duidelijk zichtbaar op de winkelvloer.

 

Winkeliers moeten binnen 2 weken overstappen.

Nieuwe labels voor airconditioners, wasdrogers.

Informatie over de herschaling van andere huishoudelijke apparaten zal beschikbaar worden gesteld na publicatie van de ontwerpverordeningen door de Commissie

Vragen en antwoorden

Questions and Answers.png
Wat zijn de grootste wijzigingen?
Meer informatie voor journalisten
Waar vind ik de oude en nieuwe labels?

Bent u een consument?

Waarom wordt de "A+++" wasmachine die ik zojuist heb gekocht een "E"?


De EU-wetgeving voor energielabels is gewijzigd voor de volgende producten: vaatwassers, wasmachines, wasdrogers, koelkasten, inclusief koelkasten voor wijnopslag en vriezers. Het nieuwe energielabel met de QR-code is van toepassing vanaf 1 maart 2021 en kan tot die datum worden genegeerd. De energie-efficiëntie van het apparaat dat u zojuist hebt gekocht blijft hetzelfde. Alleen de beoordeling, d.w.z. de letter op het energielabel, verandert, niet de productefficiëntie.
Waarom bevat de doos van mijn onlangs gekochte huishoudelijke apparaat twee labels?


De EU-wetgeving voor energielabels is gewijzigd voor de volgende producten: vaatwassers, wasmachines, wasdrogers, koelkasten, inclusief koelkasten voor wijnopslag en vriezers. Het nieuwe energielabel met de QR-code is van toepassing vanaf 1 maart 2021 en kan tot die datum worden genegeerd.
Waarom heb ik twee labels in de doos van mijn onlangs gekochte huishoudelijk apparaat, en tonen ze verschillende klassen?


De EU-wetgeving voor energielabels is gewijzigd voor de volgende producten: vaatwassers, wasmachines, wasdrogers, koelkasten, inclusief koelkasten voor wijnopslag en vriezers. Het nieuwe energielabel met de QR-code is van toepassing vanaf 1 maart 2021 en kan tot die datum worden genegeerd. Maar het feit dat je één label ziet met A+++ en één met F betekent niet dat het apparaat dat je hebt gekocht anders is dan het apparaat dat je in de winkel zag of op de website waar je het hebt gekocht. De efficiëntie van het apparaat blijft hetzelfde. Alleen de beoordeling, d.w.z. de letter op het energielabel, verandert, niet de productefficiëntie.
Waarom verandert de energie-efficiëntieklasse zo veel?


Het nieuwe EU-energielabel is ingevoerd om ruimte te bieden voor differentiatie van meertechnologisch geavanceerde huishoudelijke apparaten. Afhankelijk van het niveau van efficiëntie dat ze bereiken, zullen ze een andere klasse op de schaal van het energielabel krijgen. De EU-wetgevers hebben besloten het huidige label te herschalen, waardoor de hogere klassen leeg blijven om ruimte te maken voor vooruitgang in toekomstig ontwikkelde apparaten. Er is geen eenvoudige conversietabel van de oude beoordeling naar de nieuwe, omdat het nieuwe energielabel wordt berekend op basis van een nieuwe testmethode. Dit is de reden waarom huishoudelijke apparaten anders worden beoordeeld met het nieuwe energielabel. De efficiëntie van het apparaat blijft echter hetzelfde. Alleen de beoordeling, d.w.z. de letter op het energielabel, verandert, niet de productefficiëntie.

Plant3.png

Projecten van de Europese Unie die het energielabel ondersteunen

Video holder.png

 

Verder gaan dan energie-efficiëncy

Overzicht van de symbolen en hun betekenis

Plant3 copy.png

100% geïnformeerd

Een nieuw onderdeel op het energielabel is de QR-code waarmee consumenten extra informatie kunnen opvragen over het apparaat door het scannen van de code met hun smartphone.
Consumenten kunnen hiermee zoeken in de database met energielabels en productinformatiebladen.
Webp.net-gifmaker (7).gif
Plants.png

Meer informatie